You are currently viewing A zero waste 5R alapelve

A zero waste 5R alapelve

  • Post category:zero waste

Bea Johnson 5R alapelve a zero waste, vagyis inkább a low waste életmód kialakítására.

Ugyanis Johnson is azt mondja, hogy teljesen zero waste életmódot folytatni nem lehet, de törekednünk kell a minél kevesebb hulladéktermelés elérésére.

Az 5R alapelv 5 angol szóból tevődik össze: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, ami magyarul annyit tesz: Utasítsd vissza, Csökkentsd a fogyasztást, Használd újra, Hasznosítsd újra, Komposztálj.

5R alapelv

De nézzük is meg, hogy mit takarnak ezek a fogalmak pontosan.

1. REFUSE  – Utasítsd vissza

Ez az elv azt mondja ki, hogy minden olyan terméket, amire nincs szükségünk, utasítsunk vissza. Gondolok itt például, ha egy boltban felajánlják a reklámszatyrot, de van nálunk esetleg saját vászonszatyor, akkor bátran utasítsuk vissza. Vagy ha az utcán szórólapot osztogatnak és nincs rá szükségünk, akkor ne kerüljön feleslegesen a szemétbe, utasítsuk vissza. Lehetőleg válasszunk olyan termékeket, amiknek egyáltalán, vagy csak kevés csomagolása van.

2. REDUCE – Csökkentsd a fogyasztást

Vásárolj tudatosan! Lehetőleg csak olyan termékeket vásárolj, amikre biztosan szükséged van. Ehhez jó, ha előre készítesz bevásárlólistát és ragaszkodsz is hozzá.

Szabadulj meg minden olyan dologtól, amire nincs szükséged, de lehetőleg ne a kukába kerüljenek, hanem inkább ajándékozd el, vagy rendezz garázsvásárt.

3. REUSE – Használd újra

Ez az elv nem ugyanaz, mint az újrahasznosítás. Gondold végig, hogy a már nem használt dolgaidnak miként adhatnál új feladatot. A befőttesüvegeket például nagyon jól lehet hasznosítani tárolóedényként, vagy a kidobásra ítélt ruhadarabokból lehet törlőrongy, vagy a kutyának pokróc. Lehetőleg semmi ne kerüljön a hulladékba, ehhez az elvhez a kreativitásodra is szükség lesz. 😉

4. RECYCLE – Hasznosítsd újra

Ezt az elvet a végső esetben használjuk, ha már semmiképpen nem tudjuk megmenteni az adott tárgyat. Keress után hol találhatóak a környékeden szelektív hulladékgyűjtő szigetek és amit lehet, vigyél el oda.

5. ROT – Komposztálj

A komposztálás a szerves anyagok újrahasznosítását jelenti. Minden organikus anyagot tudsz komposztálni: zöldségek, gyümölcsök héja, növények levelei, növényi eredetű tárgyak, stb. Ha van kerted, akkor kicsit egyszerűbb a dolog, hiszen ki tudsz alakítani komposztálót, ahová gyűjtheted ezeket a hulladékokat. Kicsit nehezebb a dolog, ha lakásban élsz, de ma már erre is van lehetőség.

Nincs más hátra, mint a mindennapokban is alkalmazni az 5R alapelv szabályait és máris többet tettünk a Föld védelméért, mint mások.