You are currently viewing Ha vásárolni kell, online vagy offline tegyük?

Ha vásárolni kell, online vagy offline tegyük?

  • Post category:zero waste

A zero waste kifejezést, mint tudjuk, nem a (túl)termelés és (túl)fogyasztást propagálók találták fel. Azonban a zero waste nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem vásárolunk: az önfenntartás vásárlás nélkül gyakorlatilag kivitelezhetetlen tevékenység az emberiség legnagyobb többsége számára. Ebben a cikkben nem vállalkozunk arra, hogy eldöntsük, hogy mennyi fogyasztás és vásárlás az ideális az átlagos embernek – vagy éppen kedves olvasónknak. Azonban röviden kitérnénk arra, hogy a szükséges vásárlást érdemesebb-e online vagy fizikailag végezni, a zero waste gondolatisága szerint.

Lássuk a választ!

Nagyon jó lenne, ha egyértelműen ki tudnánk jelenteni, hogy az A vagy a B verzió minden esetben környezettudatosabb, „zero waste-ebb”, de a kérdés megválaszolása sajnos nem ilyen egyszerű. A környezettudatos vásárlás foka rengeteg szemponttól függ, ezekből tekintünk át néhányat.

Mikor ajánlottabb a fizikai vásárlás?

Ez leginkább attól függ, hogy hol élünk. Ha a környékünkön található csomagolásmentes üzlet, esetleg kiskereskedelmi hálózat vagy egy hagyományos piac, ahol helyi (!) termékeket lehet elérni, akkor nemigen érdemes a telefonunkon vagy a gépünkön pötyögnünk. És mit jelent itt a környék szó? Azt, hogy el tudjuk érni ezeket az üzleteket anélkül, hogy autóba kellene ülnünk. Persze nem biztos, hogy mindent be tudunk szerezni helyileg, ilyenkor jön szóba az online vásárlás lehetősége.

Mire figyeljünk az online vásárlás során?

Webáruházból vásárolni és webáruházból vásárolni: óriásiak a különbségek (sokszor jóval nagyobbak, mint egy hipermarket és egy piac között). Érdemes előnyben részesíteni a helyi termékeket, az újrahasznosított (vagy legalább újrahasznosítható) csomagolásokat, és utána lehet nézni, hogy milyen csomagolást használnak.

No és persze nem utolsó szempont, hogy az adott termékek miből készülnek. Mindig olvassunk utána részletesen.

Akár online, akár offline, ezeket vegyük figyelembe

Mindig érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni egyszerre azokból a termékekből, amelyekből rendszeresen fogyasztunk.

Igyekezzünk minél kevesebb forrásból beszerezni a nélkülözhetetlen termékeket, ezzel mindenki jól jár: pénzt is lehet spórolni, nem is beszélve az ráfordított időről, a befektetett energiáról és a bolygóról.

A normál kiszállítás gyakorlatilag minden esetben környezetkímélőbb, mint az expressz szolgáltatások.

Olyan termékeket, amelyek nagy eséllyel visszaküldenénk, inkább ne vásároljuk meg. Lehet, hogy nekünk egy forintunkba sem kerül, de sem ingyen ebéd, sem a környezetet 100%-ban kímélő kiszállítás nem létezik.