You are currently viewing Hogyan néz ki egy zero waste fürdőszoba?

Hogyan néz ki egy zero waste fürdőszoba?

  • Post category:zero waste

A zero waste fogalomról és gondolatiságról keveseknek jut eszébe először egy fürdőszoba. Annak ellenére, hogy általánosságban a fogyasztással kezdődő listán nem feltétlenül foglal el előkelő helyet, a zero waste fürdőszoba is lehet fontos – és ebben a helyiségben is fontos, hogy a szemetelést igyekezzük megállítani vagy legalábbis minimalizálni.

Hogyan lehet kialakítani egy zero waste fürdőszobát?

Általánosságban igaz egy ilyen fürdőszobára, hogy gondos kialakítás után egyszerű, rögtön felmérhető, letisztult térről van szó, amely természetességet áraszt. Nézzük át, hogy mit érdemes mire cserélni, hogy (műanyag) szeméthalmok és folyton betelő fürdőszobai kuka helyett egy kellemes és környezettudatos helyiség legyen a miénk.

Helló Bambusz, bye-bye, színes, természetellenes kozmetikumok!

Sokakra jellemző, hogy elsőre hívogató külsejű, csomagolású kozmetikumokból több évnyi műanyagflakont felhalmoznak a fürdőszobájukban. Sokszor a felhasználásuk helyett a szavatosságuk jár le. A zero waste fürdőszoba kialakítása azzal kezdődik, hogy megszabadulunk ezektől a tárgyaktól és tudatosan természetes anyagból készült tárgyakat, például bambusz fogkefét és fültisztítót vásárolunk. Nagy előrelépés az is, ha tudtára adjuk a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, hogy nem szeretnénk több műanyagot a fürdőszobánkba.

A mesterséges illatoktól is meg lehet szabadulni és egy kis utánajárással akár saját, természetes parfümöket is készíthetünk otthon.

Hajápolás

Rengetegen teljesen természetesnek veszik, hogy csak kémiai anyagokat tartalmazó, színes samponnal lehet túlélni. Vannak, akik a hajuk öntisztulására esküsznek, mások samponszappant használnak és létezik szilárd sampon is. Érdemes utánaolvasni a különböző módszereknek és termékeknek részletesebben is, de semmi nem pótolja a kipróbálásukat.

Fogápolás

A műanyag fogkefék élhető, jó alternatívája a bambuszból készült vagy fanyelű fogkefe, amely fél évezred helyett életciklusa végén el is bomlik és ismét a természet részévé válik. A fogkefék mellett léteznek zero waste vagy legalábbis környezettudatos megoldások fogselyemre, szájvizekre, szilárd fogkrémekre, de a „sztenderd” fogkrémeknek sem kell, hogy műanyag csomagolásban legyenek tárolva: létezik üvegben és más (nem mű)anyagban tároltak is.

Fültisztítás

A műanyag fültisztító pálcikák betiltása nemcsak a „zero waste-esek” heppje, hanem hamarosan az egész EU-ban be lesznek tiltva ezek a termékek, egyes országok már be is tiltották Európában. Egyes szakemberek szerint a fül tisztítása elégséges törülközővel, mosakodáskor, de léteznek például papír és bambusz fültisztító pálcikák is. Érdemes odafigyelni, hogy ezeket lehetőleg ne műanyag csomagolásban vásároljuk meg…