You are currently viewing Zero waste

Zero waste

  • Post category:zero waste

Nitrogén-dioxid, hidrogén-szulfid és társai. Igen, ilyen csúnyaságok keletkeznek környezetünkben a szemetelés hatására. Sokszor, amikor egy egyszer használatos tárgyat gondolkodás nélkül csak úgy kihajítunk a kukába nem jutnak eszünkbe ezek a borzasztó biológiai következményekkel járó anyagok.

Az civilizáció azonban változik és az emberek ha lassan is, de megváltoztatják életmódjukat, gondolkodásukat. Ezzel kapcsolatban lehet feldobni az olyan fogalmakat mint a zero waste vagy például a minimalizmus. Sokszor ezekkel a vágyálmoktól mentes életet asszociálják, viszont itt egyáltalán nem erről van szó.

Ha valaki követi a zero waste vagy a minimalizmus alapelveit az nem azt jelenti, hogy nem vásárol magának semmit, vagy egy üres szobában él. Itt inkább arról van szó, hogy az adott ember annyit vásárol magának amennyire szüksége van. Nem tart otthonában mondjuk két plazma TV-t és nem csomagoltatja be a születésnapi ajándékokat.

A zero waste életforma megvalósítása nem egyszerű. Főleg a modern társadalmakban, amelyekben az egyént sokszor külsőségek alapján ítélik meg. A csomagolás és sok egyéb, egyébként teljesen haszontalan dolog azonban nagyon nagy szerepet játszik az ilyen külsőségek kialakításában.

Kissé abszurd a dolog, de ha jobban belegondolunk kiderül, hogy azzal hogy másokat megpróbálunk lenyűgözni általában végül szemetet termelünk. Biztosan szükség van erre?

Ha valaki magáévá akarja tenni a zero waste szemléletmódot, akkor alapvető változásokat kell eszközölnie életében. Fel kell ismernie miből keletkezik szemét. Azonosítani kell továbbá a háztartásban található fontos és hasztalan dolgokat. Ezek között éles határt kell húzni. A mindennapi életben nem használt tárgyaktól nagyon gyorsan meg kell szabadulni és ezeket természetesen tilos pótolni. Így kezdhetünk bele leginkább a zero waste életmódba.

A következő dolog a szabályok betartása. Egyszerű szabályokról van szó, betartásuk azonban annál nehezebb. Ha valamire nincs szükséged, akkor ne vedd meg. Egyszerű, ugye?

Ha pedig szükséged van rá, gondold át: tényleg nem tudod megoldani az életedet nélküle. Sokszor ki fog derülni, hogy az adott tárgyra igazándiból nem is volt szükséged.